kategóriák

Radiátor vásárlás körültekintően

Acéllemez radiátorEgy magánembernek nincs egyszerű dolga, ha új fűtési rendszer kialakításáról, korszerűsítéséről - pláne annak részleteiről - kell döntenie. Sok a részlet, sok az újdonság, mindenki a maga portékáját dicséri és nehéz kiválasztani kinek higgyünk.

A kínálat hiába hatalmas, sajnos a legtöbb megoldás igen drága, nem veszi figyelembe a sokszor korlátozott lehetőségeket. Könnyű elveszni a szempontok között, ezért próbálunk segíteni, miket érdemes mérlegelni.

  • Korszerűsítésnél azt célszerű először tisztázni, hogy a régi kazán és a lakásban lévő radiátorok, csövek közül mit érdemes megőrizni. Itt fontosak a hosszú távú üzemelétetési költségekre is!
  • Panel épületekben általában alumínium radiátorok vannak felszerelve és az újból is ezeket  érdemes választani. Más a kötéstávolság, acéllemez lapradiátor csak a csövek átalakításával szerelhető fel és a távfűtést végző Távfűtő Művek sem szokta engedni a más alapanyagot.
  • Érdekes még, hogy a fűtés mellett a használati melegvíz előállításánál milyen igényeink vannak. Kell-e egyszerre több fürdőszobát is ellátni , van-e nagy sarokkád amit tele kell engedni vízzel?  Ez meghatározhatja, hogy kombi kazán elegendő-e, vagy külön kell gondoskodni a nagyobb mennyiségben rendelkezésre álló melegvízről.
  • A kondenzációs gázkazán mellett szól a takarékossága, de a kémény problémaköre általában a vártnál nagyobb plusz költséget jelent.

RadiátorszelepGyakori probléma még, hogy a régi csúnya, rosszul szabályozható szelepekkel ellátott radiátorok helyett mekkora új  lapradiátor kell a szobákba és lesz-e ugyanolyan meleg? Természetesen megoldható, ugyanolyan meleg lesz, hiszen az új esztétikus radiátorok hőleadása kiváló és megfelelő méretezéssel mindez elérhető.

A radiátorok korszerű termosztatikus radiátor szelepekkel, digitális programozható termosztáttal és külső hőmérséklet érzékelővel vezérelve mind a mai napig képesek olyan fűtési komfortot nyújtani, ami a legtöbb embernek bőven megfelel. Gyakorlatilag egyenletes lesz a  hőmérséklet eloszlás az egész lakásban, minden helyiségben...

Létrehozva
2014. október 13. 11:11